010PHP Meetup


Machine Learning – Support Vector Machine (Sjoerd Maessen)

11 augustus 2016
Het is een verregende dag in augustus, maar de allerminst zomerse weersomstandigheden weerhouden zo’n 40 gedreven (PHP) developers van 010PHP er niet van om naar ‘De Machinist’ in Rotterdam te komen voor een lezing over ‘Machine Learning – Support Vector Machine’ door Sjoerd Maessen.

Pizza’s en pingpong

Eenmaal binnen in het kantoor van TreeHouse zorgt de ontvangst met warme pizza’s en koude biertjes ervoor dat men de regen snel vergeten is. De sfeer zit er meteen goed in en er wordt fanatiek gebruik gemaakt van de pingpongtafel die centraal in de ‘TreeHouse Playground’ is opgesteld. Na goed warm te zijn gedraaid met de nodige flesjes bier en potjes ‘rond de tafel’ roept Tim, organisator namens TreeHouse, de enthousiaste groep op om zich naar ‘De Sociëteit’ te begeven, de zaal waar Sjoerd Maessen zijn lezing over Machine Learning zal geven.

Machine Learning vs. PHP

Na een korte introductie is het tijd voor het serieuze werk, al weet spreker Sjoerd Maessen zijn lezing over Machine Learning met een goede dosis humor over te brengen. Sjoerd is Senior developer bij E-Sites in Breda en verhandelt in zijn vrije tijd graag wat aandelen: hij verdiepte zich in het topic ‘Machine Learning’ met de intentie aandelenprijzen te kunnen voorspellen.

Hierbij maakt Maessen gebruik van Support Vector Machine (SVM). Aan de hand van concrete voorbeelden en een duidelijke uitleg van de technologie achter SVM vertelt hij met veel enthousiasme hoe je zelf een SVM-programma kunt bouwen en hiermee voorspellingen kunt maken op basis van diverse ‘features’, oftewel kenmerken in een dataset. Hierbij genoemde ‘simpele’ voorbeelden zijn bijvoorbeeld het maken van een onderscheid tussen Engelse en Nederlandse tekst en het uitrekenen van de overlevingskans bij een tocht op de Titanic, afhankelijk van onder meer je leeftijd en geslacht. Hij sluit zijn lezing af met een vertaalslag van SVM naar PHP, waarbij hij enkele concrete codevoorbeelden geeft en ook de business value van Machine Learning verduidelijkt.

Borrelen in 3D

Na een korte vragenronde en verloting van goodies gaat de biertap open in de karakteristieke zaal, die een perfecte entourage biedt voor een gezellige borrel. Onder het genot van bier en bitterballen wordt er niet alleen druk gepraat en genetwerkt, maar ook geëxperimenteerd met de Oculus Rift en gegamed op de PlayStation 4. Dan trekt ook eindelijk de regen weg en wordt er verder geborreld op het dakterras met uitzicht op de Coolhaven. Wanneer de laatste diehards rond middernacht de Machinist verlaten, kan er teruggekeken worden op een leerzame en zeer gezellige avond.